Cel mai satios desert pentru toamna
Găluște cu prune sau gomboți cu prune cum mai este cunoscută această rețetă, ne este cunoscută de pe vremea în care era preparată de bunicile noastre. Iată cum trebuie să procedezi dacă vrei să obții găluște aurii, moi, pufoase și extrem de aromate.
Spălăm cartofii și se pun la fiert întregi, în apă cât să îi acopere împreună cu un praf de sare. După ce fierb cartofii, se scurg de apă și le scoatem miezul. Peste cartofii încă fierbinți adăugăm uleiul sau untul, un praf de sare și amestecăm bine cu ajutorul unui tel. Amestecăm bine până când cartofii sunt sfărmați. Punem ouăle și amestecăm din nou bine totul.
Adăugăm grișul și făina, amestecăm până când obținem un aluat moale. Punem bolul cu aluat la congelator pentru 30 de minute ca să se întărească.
Prunele se curăță de codițe și de sâmburi. Într-un bol punem separat 2 linguri de zahăr cu puțină scorțișoară. Tăvălim prunele în acest amestec înainte de a le pune în găluște. Se poate adpuga și un strop de vanilie pentru un gust mai deosebit. Pentru a pregăti pesmentul pentru găluștele cu prune topim untul într-o tigaie, adăugăm pesmet, zahăr și scorțișoară și amestecăm totul până când se omogenizează. Se pun la fiert într-o cratiță cu 2-3 litri de apă rece și un praf de sare.
Presărăm aluatul de găluște cu făină și formăm găluștele. Când apa începe să clocotească adăugăm găluștele. După ce fierb le scoatem și le așezăm în pesmentul aromat.
600g de cartofi;
4 linguri de ulei (sau o lingură cu vârf de unt, aproximativ 40g);
Un praf de sare;
2 linguri de griș;
2 ouă;
Pentru umplutură avem nevoie de:
20 prune mai mici;
2 linguri de zahăr;
Un vârf de cuțit de scorțișoară măcinată;
Pentru decor avem nevoie de:
300g de pesmet;
150g de zahăr;
O lingură rasă de scorțișoară;
150g de unt;